Tuesday, September 10, 2013

Mengapa Pentingnya Mengambil supliment Stem sell dan Apakah Kebaikan Double Stem cell

Sebelum Kita Pergi Ke soalan Mengapa Perlu Kita Mengambil Supliment Stem cell dan Apakah Kebaikan Double Stem cell .. Kita Harus Kenal Apa Itu Sel stem

Penyelidikan Stem Sel Adalah Satu Penemuan Baru Saintifik Yang Berpotensi Untuk Merevolutsikan Amalan Perubatan Yang Berupaya Menambahbaik Kualiti Dan Jangka Hayat Penyakit Di Masa Depan . Para Saintis Menjangkakan Bahawa Terapi Sel Stem Akan Menjadi Landasan Bagi Rawatan Perbagai Penyakit.

Secara umumnya, Sel Stem boleh dianggap sebagai sel induk kerana keupayaannya untuk menjadi semua jenis sel atau tisu di dalam badan kita. Sel stem boleh digunakan untuk  merawat beberapa jenis penyakit seperti Lumpuh saraf tunjang, Alzheimer,  Angin ahmar, Sklerosis Multipel, Parkinson, Serangan jantung, Lukemia, Kencing manis, Rheumatoid Arthritis dan lain-lain lagi.

Gambar Rajah Di bawah  Adalah Contoh, Penyakit Yang Boleh Di cegah menggunakan potensi sel stem
Terdapat 2 Sumber Utama Stem Cel
  1.     Sel Stem Embrionik (ESC)
  2.     Sel Stem Dewasa (ASC)
  3.     Apple Stem Sel

Sel Stem Embrionik (ESC)


Sel stem ini diperoleh daripada embrio (janin) yang berusia 8 – 10 hari (blastula). Ia terbentuk akibat persenyawaan luar tubuh, iaitu, tabung uji (in-vitro fertilization) ataupun melalui teknologi pengklonan (pemindahan nuklear sel somatik). Sel Stem ini diekstrak dari manusia atau binatang (terutamanya kambing biri-biri).
Rawatan dan penyelidikan Sel Stem ini telah menimbulkan banyak kontroversi dari sudut agama, moral dan etika. Ini kerana embrio yang disuntik akan mati setelah diekstrak.


SEl Stem Dewasa

ia wujud di dalam badan kita dari saat kita dilahirkan.
Ia boleh diperoleh daripada janin yang gugur, darah tali pusat, sumsum tulang, darah dan otak.
Sehingga akhir-akhir ini, sel-sel ini kurang mampu bertukar menjadi sel-sel khas berbanding dengan sel stem embrionik. Bilangannya agak kurang dan adakalanya sukar untuk diperolehi (contohnya daripada bahagian otak dan retina mata).
Tetapi akibat kajian terkini yang telah dilakukan sejak 5 tahun lepas telah menemui kebolehan sel stem dewasa yang mampu bertindak seperti sel stem embrionik. Ia tidak lagi terhad kepada pembentukan sel darah, tulang dan tisu penghubung.
Selain itu, kajian terbaru yang telah dijalankan oleh para saintis telah membuktikan bahawa Sel Stem dewasa adalah tunjang kepada sistem pembaharuan (renewal) semulajadi badan kita. (2009, Christian Drapeau MSc. “The Stem Cell Theory of Renewal”)

Apple Stem sel

Kecanggihan teknologi perubatan sel stem tidak ada penghujungnya...
Penyelidikan tentang sel stem semakin giat dijalankan oleh saintis dunia dan akhirnya
kini Sel Stem tidak lagi di perolehi dari stem manusia atau haiwan, tapi di ambil dari buah-buahan. Salah Satu Buah yang paling popular dan paling banyak digunakan untuk memproduksi stem sel ialah BUAH EPAL.

Teknologi ini lebih di kenali sebagai APPLE STEM CELL (SEL STEM BUAH EPAL)


Kita Mengetahui Tubuh Badan Kita Dapat Menghasilkan Sel Stem Dewasa dihasilkan secara semulajadi. Mengapa Perlu kita Mengambil Supliment Stem cell ?


Disebabkan faktor-faktor yang berikut,pengeluaran sel stem dewasa kita MAKIN BERKURANGAN. Sel-sel kita mula kurang berfungsi secara optimum. Oleh itu, badan kita tidak dapat menghasilkan bilangan Sel Stem Dewasa yang berkualiti bagi mencetuskan proses pembaharuan sistem badan kita. Jadi, badan kita lebih mudah mengalami kecederaan dan lebih terdedah kepada penyakit-penyakit lain.

Kesimpulan

Semua jenis transplant/pemindahan Sel Stem yang terdapat di Malaysia menelankan kos ribuan ringgit bagi para pesakit. Bagi orang yang berduit dan mampu membayar, pastinya tiada masalah bagi mereka untuk mengeluarkan kos tersebut. Walaubagaimanapun, apakah nasib bagi orang yang tidak mampu membayar kos tersebut? Apakah pilihan mereka? Pinjam duit dengan rakan-rakan atau keluarga? Buat pinjaman peribadi? Seribu satu soalan persoalan akan mula timbul di dalam fikiran mereka.
Namun begitu, anda tidak perlu risau lagi. Jika saya mempunyai satu cara alternatif yang sedia ada dan boleh digunakan serta merta untuk mengelakkan perkara di atas berlaku, adakah anda akan berminat untuk mendengarnya? Jawapannya ringkas tapi sangat berkesan.
ANDA HARUS TINGKATKAN PENGHASILAN SEL STEM DEWASA (ADULT STEM CELLS) UNTUK MENJANA PEMBAHARUAN SEL-SEL BARU DI DALAM BADAN ANDA DAN SETERUSNYA MEMBAIKPULIH ORGAN-ORGAN YANG BERMASALAH.


No comments: